Rodaj Nedir ve Kaç Kilometre Yapılmalıdır ?

İlk olarak yeni bir araba aldığınızda elbette aracın performansını test etmek isteyebilirsiniz ki bunun için önceden aracınızı buna hazırlamalısınız.

Aracınız üretimden çıktığında bazen bazı parçalarında hatalar ortaya çıkabilmektedir ki bunların büyük çoğunluğu aracınızın motor bölümlerinde ortaya çıkmaktadır ki rodaj ile bunların önüne geçebilmektesiniz. Kısaca tanımına bakarsak rodaj aracın motor ve aktarma aksamlarında bulunan parçaların birbiri ile senkronize olarak çalışabilmesini sağlayan kurallar bütünüdür. Rodaja baktığımızda ne kadar motor aksamına uygulansa da fren, lastik, debriyaj sistemlerine de uygulanabilmektedir. Aracınıza rodaj yaptığınız taktirde bu motorunuzun ömrünü uzatacağı gibi aracınızdan alacağınız güç ve tork olarak performansını etkilemektedir. Peki gelelim başlıca konumuza rodaj nasıl yapılır ?

Rodaj Nasıl Yapılır ?

İlk olarak elbette aracınıza yapacağını rodajda önemli nokta ne kadar süreceğidir. Elbette ne kadar süreceği ve kaç kilometrede bir yapılacağı her modelden modele değişebilmektedir. Bu konudaki en doğru sonuca üreticilerin bize sunduğu talimatlara bakarak ulaşabiliriz. Ancak çoğu modele bakarsak rodaj süresi 1000 ila 1500 km arasındadır.

Rodaj yapılırken ki durumlarda aracınız yüksek devirlerde kullanmaktan vazgeçmelisiniz. İlk olarak ilk 1000 km olan süreçte eğer aracınız maksimum 6 devirli ise 4 devrin üzerine çıkmamanız gerekiyor. Yani aracınızın maksimum olan devrinin 2/3 ünün altında kalmanız şart.

Rodaj kurallarından birisini de gaz pedalı kullanımı oluşturmaktadır. Aracınızı hızlandırma sürecinde hiç bir zaman gaz pedalını sonuna kadar bastırmamalısınız. Aracınızı ne kadar düşük devirde olursa olsun gaz pedalına bir anda sonuna kadar basmayınız. Ani olarak yapacağınız gazlanmalar silindir içinde bulunan yanma ile birlikte daha kuvvetli olacağından oluşacak olan basıncı o oranda arttıracaktır. Bu durumu yapmanız durumunda ilerleyen zamanlarda basınç kayıplarına neden olacağından motorunuzun ömrü kısalacaktır. Tamda bu nedenle ilk 1500 kilometre içerisinde ki davranışlarınız bu durum üzerinde oldukça etkili olacaktır.

Yapmanız gereken bir diğer durum ise ilk 1000 kilometre içerisinde birden fazla hız düzeyinde aracınızı sürmeniz olacaktır. İdeal olan devir oranları içerisinde farklı seyirlerde bulunmak yapacağınız rodajdan alacağınız verimi maksimuma çıkarıyor. Bu yüzden rodaj sürecinde hız sabitleyici kullanmak veya uzun yollarda sabit hızla seyretmekten kaçınmalısınız.

Aracınızı çalıştırmanız ile birlikte hemen kalkış yapmamalı motorun yeterince ısındığından emin olmalısınız. Bu yüzden çalıştırmanızdan itibaren 1 dakika bekleyerek ısınmasını sağlayabilirsiniz. Bunları uyguladıktan itibaren geçecek olan 1000 ila 1500 km yoldan itibaren aracınızı yüksek hız ve devirlerde kullanabilirsiniz.

Aracıma Rodaj Yapmam Gerçekten Gerekli Mi ?

Ne kadar üretim teknolojileri gelişen çağ ile büyüse ve rodaj süresini kısaltmış olsa da bunu tamamen engelleyebilmiş değil. Yakıtınız ister benzin ister dizel olsun önerilen rodaj süresini tamamlamanız önerilmektedir. Elbette rodajı yapılmayan araçları bazı hazin sonlar beklemektedir. Peki bunlar neler olabilir ?

Aracınızın motorunun etrafında bazı parçalar bulunmaktadır ki bunların adı segmandır. Conta görevi görmekle birlikte bu parçalar yağ ve yanma odalarını bir birlerinden ayırmaları ile birlikte sızıntıların önüne geçmektedirler. Yeni üretilen araçların motorlarında bulunan segmanlar sıkışık bir yapıda olduğundan ötürü silindir duvarında oluşacak olan aşınmalara daha yatkın olmaktadırlar. Rodaj yapılmaması ile birlikte segmanlarda bir esneklik oluşmayacağı için bu aşınma süreci devam etmekle birlikte oluşacak silindir aşınmaları basınç düşmelerine sebebiyet vereceğinden performansı düşürecek ve motorun ömrünü kısaltacaktır. En son olarak oluşacak bu silindir aşınmaları uzun vadede motorda bazı parçaların değişmesi ile sonuçlanabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir