2 teker üstünde sürüş deneyimi yaşatan motosiklet hem tehlikeli hem de bir o kadar güvenli araçlardan biridir. Doğru sürüş tekniği ile kullanıldığında, doğru zamanlarda ve periyodik bakımları yapıldığında, anlık olabilecek her türlü anormalliğe tepki vererek kontrollerinizi yaptırdığınızda, motosikletinizle ilgilenip gerekli mevsimsel bakımlarınızı aksatmadığınızda en güvenilir aracınız olma adayı olabilir.
Motosiklet kullanıcıları genelde yazın yoğun şekilde motosikletlerini kullanırken, kış ayları geldiğinde ise motosikleti otoparka çekerek araba kullanmaya başlarlar. Sizlerde de böyle bir durum söz konusu ise, kışa hazırlık yaparak bu bakım rehberinden faydalanabilirsiniz.
Kışın Motosiklet Kullanmayacaksanız…
Akünüzü sökmeli ve oda sıcaklığında saklamalısınız. Benzin deponuzun dolu olmasını önemseyiniz. Benzin deponuzun paslanmaması ve hiçbir şekilde bu tip durumla sizi karşı karşıya bırakmaması için depo dolu olmalıdır. Kışa hazırlık olarak yapabileceklerinizden bir diğer alan ise, lastiklerdir. Betonla temas etmesi yerine araya bir parça koyarak ya da motosikleti yükseğe kaldıracak aksam kullanarak betonun lastiklerinizin havasını indirmesini önleyin.
Elektrik aksamlarını da anti-korozyon gibi çeşitli spreyler kullanabilirsiniz ve temizleyebilirsiniz. Ve son olarak motosikletin üstünü örterek, bir dahaki sezona hazır olacak şekilde temizce dinlenmeye bırakabilirsiniz.
Motosiklet Akü Bakımı Nasıl Olmalı?
Uzun süre kullanılmayan akülerin elektrolit bağlantılarında sertleşmeler olmaktadır. Bu tip durumların sonucunda ise akülerin ömrünün kısaldığını biliyor muydunuz? Uzun süreli motosiklet kullanımlarınız olmayacaksa (kış sezonu gibi) akünüzü çıkartıp bir tahta veya oda sıcaklığında korumalısınız. Bunun dışında motosikletinizi haftada bir çalıştırarak akünüzün bitmesini engelleyebilir, önleyebilirsiniz.
Fren Bakımlarını Aksatmayın
Frenleriniz, sizin can kurtarıcı ana etmenlerinizden biridir. Fren hidroliği azalmasına neden olan fren balatası, aşındığı zamanlarda bu durum meydana gelir. Eğer motosikletiniz garajda kalmıyorsa, yağmura çok maruz kalırsa fren hidroliğinden tahliye kanalına giden su, fren pedallarında yumuşamalara neden olabilir.
Bu tip durumlarla karşı karşıya kalma söz konusu olduğunda, fren hazne kapağı açılır. Hidrolik kapağı yazan alanda ki NO değeri ne ise (Dot-3, 4 veya 5 gibi) hidrolik ile doğru seviyeye kadar doldurulma yapılır. Fren hidroliğinde yapılacak bu işlem esnasında frene basmamak gerekir. Son olarak, aynı seri no’ya ait hidrolik yağını koymak, bu konuda yapmanız gereken titiz konulardan bir diğeridir.
Motosiklet Zincirinin Bakım ve Ayarlaması Nasıl Olur?
Vitesli motosikletlerde zincirler vardır. Zincirlerinizin ise belli dönemlerde periyodik yağlanmasını sağlamak, temizlenmesini sağlamak gerekir. Bunların dışında ise zincir boşluğu ayarlaması yaparken, motosikletin kendi ağırlığına verilerek ayarlanmasına önem verin. Bu sayede zincir 2-3 cm kadar esneme yaparak ayarlandığında daha doğru bir ayar yapılmış olur.
Eğer zincir boşluğunu çok fazla gevşek bırakırsanız, en başta 150 KM’ye kadar sorun yaratmasa da sonradan sorun çıkabilir ve zincir atabilir. Eğer zinciri çok gergin yaparsanız, bu sefer zincir kopabilir veya aşınarak ses çıkartabilir.
Hava Filtresi Bakımı
Devamlı kullandığınız motosikletinizi en çok nerelerde kullanıyorsunuz? Tozlu yollarda çok fazla kullanırsanız eğer 500 – 1000 Km’de bir, normal şartlarda ise 5000 Km’de bir hava filtresi temizliği şarttır. Filtre temizleme için, sünger filtrenin sıvı deterjan ile temizliği yapılabilir. Bunu yaptıktan sonra makine yağı (mümkünse 10 numara) kullanılarak hava filtresi yağlanmalıdır. Yağ sıkılarak en son yuvaya oturtma işlemiyle bakım yapılmış olur.
Eğer hava filtresi doğru temizlenmezse ya da temizlenme işlemi gecikmeli yapılırsa, benzini fazla yakar ve yakıt tüketimi her geçen gün artar. Bunun yan ısıra yüksek devirlerde kesiklik yaparak sürat sorunu çıkartır.
Tel Jantlarda Bakım Nasıl Olmalıdır?
Motosikletinizin ilk 1000 Km’sinde ve sonrasında periyodik olarak her 5000 Km’de bir jant tellerinin sıkılması yapılmalıdır. Bununla beraber sıkı olup olmadığının kontrolleri de bu periyodik zamanlarda yapılmalıdır. Teller sıkılma işleminde sibobun yanında bu işlem başlatılırken, yine bitirme işi de sibob yanında bitmesi gerekir.
Eğer jant telleri bir müddet sonra kopar ve jant dağılırsa, bu gibi konularda lastiğiniz yalpalama yapar. Bu da sizi virajlarda denge problemleri yaratacağından dolayı kaza yapmanıza neden olabilir. Bu konularla karşı karşıya kalmamak için tellerin kopmasından önce periyodik olarak jant dağılmasını önlemek adına jant tellerini sıkmanızı tavsiye ederiz.
Motosiklet, bir denge taşıtıdır. Bu nedenle yapacağınız her türlü bakım ve onarım işlerinizde her zaman orijinal parçalar kullanmaya özen gösterin. En ufak bir parçanın yanlış takılması ya da unutulması, geçici bir çözüm olarak çeşitli yöntemler kullanılması otoban ya da otoyolda basit kazalar yapmanıza ve hayati tehlikeler ile karşı karşıya kalmanıza neden olur.