Motosiklet tutkunlarının en büyük hayalleri kendilerine ait iyi bir motosiklet sahibi olmasıdır. Hayaliniz olan motosiklet satın alımı konusunda 2 seçenek bulunmaktadır.
- Sıfır kilometre motosiklet satın almak
- İkinci el motosiklet satın almak
Sıfır kilometre motosiklet almak her ne kadar kolay ve rahatsa, ikinci el motosiklet satın almak bir o kadar zordur ne yazık ki. İkinci el olarak güvenilir bir motosiklet bulmanın yanı sıra, aldığınız motosiklette birçok aksamda hata, problem çıkabilir, sorunlarla baş başa kalabilirsiniz. En rahat şekilde ikinci el motosiklet satın alımı nasıl olur? Sizler için özel olarak hazırlanan bu rehber, bir kılavuz niteliğinde sorulması ve araştırılması gerek aksamlar sayesinde hızlıca motosiklet satın alım işlemlerinizi, bir profesyonel gibi yapmanızda yardımcı olacaktır.
İkinci El Motosiklet Bayilerden Alınır mı?
Evet, alınabilir. Çünkü birçok yetkili bayi, kendine has teçhizatları sayesinde çok rahat kapsamlı bir testten geçirerek ikinci el motosiklet satışı yaparlar. Bu da risklerin olabildiğince minimuma indirilmesinde yardımcı olur. Bazı bayilerde ikinci el motosiklet satışlarında garantili satışlar da bulunmaktadır.
Bayilerden satın alırken olumsuz olarak rastlayacağınız dezavantaj durum ise, fiyatlardaki yüksekliktir. Ülkemizde sıfır veya ikinci el fark etmeksizin motosiklet satın alma piyasası çok yüksekken, bayilerden ikinci el alırken kar marjı yüksek satış yapmaları nedeniyle biraz fazla para ödemiş olabilirsiniz.
En Güvenli İkinci El Motosiklet Nereden Alınır?
Güvenilir ikinci el motosiklet satın alımı, doğrudan arkadaş ya da tanıdık vasıtasıyla yapılabilir alışverişlerdir. Hem satıcıyı tanımak hem de satılacak motosikleti bilmek, içiniz rahat şekilde alışveriş yapmanızda yardımcı olur. Fakat motosikletle ilgili oluşacak en ufak arıza ya da sorunda, arkadaş – tanıdık ilişkilerinizde birtakım zedelenmeler, olumsuzluklar doğurabilir. Buna dikkatle yaklaşmanız gerekebilir.
İkinci El Motosiklet Satın Alım Rehberi
Motosiklet satın alırken öncelikle geçmişi bilmeniz, geleceği tahmin edeceğiniz bir bilgidir. Motosikletin ne kadar ömrü kaldığını, geçmiş kullanımları öğrenerek kıyaslayabilirsiniz. Bu konuda fiyat dışında kilometre durumu, daha önce motosikleti kullanan kişi sayısı, motosikletin kaza yapıp yapmadığı, model ve çıkış yılı vb. gibi önemli soruları tekrar tekrar sorarak net bir bilgiye sahip olabilirsiniz.
Aklınıza takılabileceğini düşündüğünüz, sizin için önemli olan tüm konularda da yine sorularınızı not ederek, detaylandırmalı ve sormalısınız. Bu gibi sorular sayesinde de motosikleti satın alırken aklınız kalmadan satın alım yapabilirsiniz.
Motosiklet üzerinde teknik özelliklerin tamamı kontrol edilmelidir. Hem trafiğe kapalı bir alan hem de aydınlık bir alan içerisinde bu kontroller yapılırsa eğer, sorunsuz bir motosiklet satın alım deneyimi yaşamış olabilirsiniz. Bu teknik özellikler nelerdir?
- Motor yağ kaçırıyor mu? Yağ kaçakları olacak her alan kontrol edilmelidir.
- Motosiklet çalıntı olabilir mi? Gidon kilidinde sallanma veya gidon dayanaklarıyla ilgili eksik bir durum varsa, motosiklet çalınmış ya da kaza yapmış demektir. Buraya dikkat ediniz.
- Jantların kontrolünü yamuk olup olmadığını inceleyerek yapın. Motosiklet havadayken, tekerlekleri hızla döndürün ve takibini yapın. Eğer tekerlek düzenli olarak dönüyorsa sorun yok, sekiz çizerek dönüyorsa jantlarda bir yamukluk var demektir.
- Motosiklet kaza yapıp yapmadığını kontrol ediniz. Egzoz, elcik boyalarda çizikliler, motosiklette kaza yapmasına işaret gösterir. Boya veya krom kapmalarla ilgili sorun varsa, dökülmeler ya da bükülmeler varsa, bu gibi durumlarda da bu alanlardan darbe alınmış demektir ve bu da bir kaza olmuş düşüncesine sokmalıdır sizleri.
- Gidon bilyelerinde boşluk var mı kontrolü yapın. Ön tekerliği yerden yukarıya kaldırdıktan sonra, gidon zorlanmadan sağ veya sola dönmesi gerekmektedir. Bu dönmelerde, gidonun yatağında bir zorlanma ya da ses gelmemesi gerekir.
- Fren balatalı kontrolü yapın. Fren kelepçelerinin deliklerine bir el feneri ile bakarak, balataların durumları bilen bir kişi tarafından kontrol edilebilir.
- Motosiklette paslanma var mı? Egzoz tarafında olacak krom kaplama yerine boyama, paslanmanın üstünü kapatmış olabilir. Buna göre kontrol etmelisiniz.
- Lastik kontrolleri için, lastik değişim süreleri diş derinliği 2 milimetre olan lastikler maksimum 1.6 mm’ya kadar düşmelidir. Aksi durumda lastiklerin değişme zamanı gelmiş demektir.
- Zincirlerin durumunu kontrol etmek için, arka tekerlik kısmında dişliye geçen zincirleri çektiğiniz zaman parçalar dişliden çıkmaması gerekir. Eğer bu işlemi yaparken zincirler çıkıyorsa, zincir ömrü tükenmiş ve değiştirilmesi gerek demektir.
Bu kontroller sonrasında ise, motosiklet garanti süresi, servis defteri kontrol edilmelidir. Son olarak deneme sürüş imkanınız varsa, deneme sürüşü yaparak kontrol etmenizi tavsiye ederiz.