Dizel Partikül Filtresi (DPF) Nedir ? Nasıl Temizlenir ?

Sitemizdeki bir önceki konularda bulunan benzinli araçlar için Katalitik Konvertör ne ise dizel araçlar içinde dizel partikül filtresi odur. Dizel yakıtın kullanılması sonrası ortaya çıkan zararlı gazların yüzde 80’lik bir kısmını engelleyerek çevreye yapılacak zararların önüne geçer.

Dizel Partikül Filtresi (DPF) Nedir ?

Dizel partikül filtresi bildiğiniz gibi dünya standartlarında belirli emisyon kuralları bulunmakta ve bunlara uymak için çeşitli araçlar kullanılmaktadır. Partikül filtresi Euro 5 ile Euro 6 olan araçlarda standart bir donanım görevi görmektedir. Ancak Euro 4 olan araçların bazılarında da görülebilme olasılığı vardır. Egzozunuzun en son çıkışından hemen önce konumlandırılan araç aynı katalitik konvertöre benzemektedir. 2009 da çıkan AB yasaları uyarınca zorunlu olan bu DPF, seramik materyalden üretilerek 1200 dereceye kadar ısı ile çalışmaktadır. Silisyum karbür olan filtrelere baktığımızda ise 2700 drece ısıya ulaşabilmektedirler.

Dizel Partikül Filtresi (DPF) Ne İşe Yarar ?

Son derece zararlı olan yakıttan artan molekülleri filtreleyerek doğaya salınımlarını engellerler. Bu sayede oluşacak ekstra çevre kirliliğinin önüne geçmektedirler.

Dizel Partikül Filtresi (DPF) Hangi Araçlarda Var ?

EURO 5, EURO6 ve bazı EURO4 modellerde bulunmaktadır.

Dizel Partikül Filtresi (DPF) Nasıl Temizlenir ?

Partikül fitresinin temizlenmesi yüksek ısı sayesinde aslında kendi kendine gerçekleşen bir süreçtir. Diğer bir adı pasif dejenerasyon olan bu sürecin başlaması için yapmanız gereken ilk şey aracınızı belirli bir süre sabit hızda sürmeniz gerekmektedir. Bu süre genellikle 30 ila 50 dakika arası olarak tahmin edilmektedir. Isı seviyesi 550 derece seviyesine geldiğinde zararlı olan parçacıkların yanması ile birlikte otomatik olarak temizlikte sağlanacaktır.

Ancak unutmamalısınız ki bu işlemin her tekrarda başarıya ulaşması partikül filtresi sıvısı adı verilen kimyasalın normal seviyelerinden daha alt seviyelere inmesine izin vermemelisiniz. İki işe yarar bu kimyasal ilki atık parçaların üstüne yapışarak düşük sıcaklıklarda yanmalarına sebep olur ikincisi trafik süresince Dejenerasyon işleminizin daha kolay olması için ısıyı arttırır.

Dizel Partikül Filtresi (DPF) Arızaları Nelerdir ?

Normalde DPF kullanım ömrü 250 bin kilometre olarak bilinmektedir. DPF de en çok görülen sorunlar ise düşük hız seviyelerinde aracı kullanmak, dur kalk oranının çok olması ve kullanımın sıklıkla şehir içi düzeyde kalması sebebiyet vermektedir. Bu sorunlara sebebiyet verebilecek diğer problemlerin içinde kalitesiz kullandığınız yakıtlar , ulaşacağımız maksimum torka ulaşmadan gaz pedalını köklemek gibi durumlar sonucunda filtre istenilen verimde çalışmaması ile sonuçlanabiliyor.

Eğer ki sizin aracınızda DPF arıza lambası yanıyor ise hiç vakit kaybetmeyin ve direk servise giderek partikül filtrenizi temizletmek için işleme başlatınız. Eğer bu işleme başvurmazsanız filtrede oluşabilecek hasarlar parçanın değişmesine yol açacaktır.

Eğer muayene sırasında aracınızın partikül filtresi tam verim vermiyorsa kusurlu, bilerek çıkartıldıysa ağır kusurlu olarak kabul edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir