İster dünya genelinde olsun ister ülkemizde olsun dizel motorlu araçların piyasadaki sayısı oldukça fazladır. Bunun tabi kide en önemli sebebi yakıt performansı olarak tasarruflu olmasından kaynaklanmaktadır. İşte tamda bu yüzden ülkemizde LPG tercih etmeyen araba kullanıcılarının tercihleri dizel motordan yana olmaktadır. Dizel motorlu arabalarımız ne kadar tasarruflu olursa olsun bakım maliyeti, dizel motor ömrü ve çevreye vereceği zarar bakımından diğerlerinden ayrılmaktadır.
Dizel motorun mucidi olan Rudolf Diesel buluşunu 1896 yılında ortaya çıkarmıştır. 1898 yılında ise üretimine ABD Ve Kanada ülkelerinde başlanmıştır.
Dizel ve Benzinli Motor Arasındaki Farklar Nelerdir ?
Elbette dizel motorun diğer motorlara göre sistemsel farkları bulunmaktadır. Benzinli motorlar bildiğiniz gibi yakıtı ateşleyerek kullanırken dizel motorlarda ise yakıt yüksek bir basınçla püskürtülerek yakıtı herhangi bir şekilde ateşlemeden tutuşmasına olanak sağlar. Bu sürtünme yolu ile benzinli motorlardan alınan yüzde 20 verim dizel motorlar ile yüzde 40 civarlarında bir verim alınmasına olanak sağlar. Dizel motorun genel olarak tutulmasının sebebi işte bu verimden kaynaklanmaktadır.
Arabamın Benzin mi Dizel mi Olduğunu Nasıl Anlarım ?
Eğer ki arabanızın arka kasasına baktığınızda orada DCİ, TDİ, CRDİ gibi kısaltmalar görüyorsanız işte o zaman sizinde arabanız dizel motora sahiptir.
Dizel Motorlu Arabaların Motor Ömürleri Ne Kadardır ?
Dizel motorlarda oluşan yanma olayı diğer motorlara göre daha kuvvetli olacağından parçalarda oluşan hasarlar daha fazla olacaktır. Bu yüzden daha dayanıklı üretilen bu motorlar metal yükü olarak diğerlerine oranla daha ağırdır. Bu yüzden maksimum devri 4000 civarında olabilmektedir.
İç parçaların zarar görme oranı daha fazla olduğundan bu da diğer motorlara göre dizel motorun ömrünün kısa olması ile sonuçlanmaktadır.
Arabamın Dizel Motor Ömrünü Nasıl Daha Fazla Uzatırım ?
Eğer sizde aracınızın düzenli bakımlarını yaptıran ve doğru kullanan sürücülerden iseniz motorunuzun kullanım süresi en üst düzel seviyelerde kalacaktır. Ortalama ömrü ise dizel motorların 400 bin ile 500 bin km arasında seyretmektedir. Eğer bozuk yollar da uzun süre aracınızı kullanıyorsanız ve amaç dışı kullanımınız varsa 500 bin bandını göremeyebilirsiniz ancak eğer düzenli bir araba kullanıcısı ise dizel motorunuzun ömrü 500 bin km bandını bile geçebilmektedir.
Bir diğer motor ömrünü uzatacak önerimiz doğru yakıt seçimi ve düzenli motor filtresi değiştirmeniz yönündedir. Her zaman önerilen yağ numarasını kullanmalısınız.
Dizel Motorun Zararları Nelerdir ?
Bazı ülkeler özellikle dizel motorun çevreye verdiği zararlar nedeni ile bu araçlara kısıtlama getirmişlerdir. Hatta ve hatta bazı ülkeler kısıtlamadan öte yasaklamaya kadar gitmiştir. Bakıldığında örnek vermek gerekirse İngiltere 2040 yılında sonra satılacak olan araçlarda dizel motor satışını durdurmayı planlamaktadır. Ne kadar kısıtlama yasak gelirse gelsin dünyada en çok kullanılan motor bakımından 2. sırada olan dizel motor popülerliğini koruyacaktır.