Warning: html_entity_decode(): charset `UTF-8;' not supported, assuming utf-8 in /home/motosikletkasis/public_html/blog/wp-includes/html-api/class-wp-html-tag-processor.php on line 2569
Birçok kişi 18 yaşına gelmesiyle birlikte araba ehliyeti nasıl alınır en merak edilen sorulardan biridir. Ehliyet alma konusu hakkında pek fazla bilgisi olmayanlar için bu yazı yardımcı olacaktır. Eğer ki araç kullanmayı öğrenmek istiyorsanız ehliyet alma konusunda da yapmanız gerekenleri bilmeniz gerekiyor.
Aslında ehliyet almak bir bakıma çok kolay. Kendinizden emin olmalı ve prosedürü iyi iletmeniz gerekiyor. Eğer ki çalışma programına ayak uydurursanız ehliyeti almanız hiç zor olmayacaktır. Her yıl güncellenen bir ehliyet alma şartları programı vardır.
Araba Ehliyeti Nasıl Alınır?
Ehliyet sınıfları hakkımızda bilginiz yoksa önce ehliyeti hangi alanda almak istediğinize karar vermelisiniz. Ehliyet sınıfına göre şartlarında değiştiğini bilmeniz gerekiyor. 2022 yılı itibariyle ehliyet alma şartları şunlardır. Toplam 17 adet ehliyet sınıfı mevcuttur. Bu sınıflar için bilinmesi gereken 6 başlık vardır;
- Ehliyet almanın yaş şartı
- Ehliyet almak için istenilen deneyimin olması şartı
- Ehliyeti almanın eğitim olarak şartı
- Ehliyet almak için gerekli olan sağlık şartı
- Ehliyet almak için gerekli olan ve talep edilen adli sicil kaydı şartı
- Ehliyet almanın sınavı şartı
Yeni ehliyet almayı düşünenler için 2018 yılı ile birlikte ehliyet sınıflandırmasında düzenlenme oldu. Eski sisteme göre değişen bu yeni düzenleme şunları içermektedir;
- B sınıfı ehliyet sahipleri olanlar deneyim sahibi olmadan araç kullanamayacaktır.
- Motor sürücüleri için yaş sınırının artık 16’ya düşürülmesi gerektiğine karar verilmiştir.
- Motosiklet grubunu eskiden A1 ve A2 ile sınıflandırırken artık M, A, A1 ve A2 sınıfı ehliyeti tabi tutulmuştur.
- Rngelli vatandaşlar için özel H sınıfı ehliyet artık yoktur.
- Vatandaşların sağlık durumunu doğrudan ehliyetlerine yazılmasına karar verilmiştir.
- Otomatik vites ehliyeti de 2018 yılının yenilikleri ile gelmiştir.
- Dileyenler artık direk otomatik vites ehliyete başvurma hakkına sahipler.
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları Nelerdir?
Bir başka merak edilende araba ehliyeti kaç yaşında alınır konusudur.
- Ehliyet almanız için gerekli olan sınır 18 yaştır.
- M, A1 ve B1 sınıfı ehliyeti almayı düşünenler için yaş sınırı 16’dır.
- A2, C1, c1e, f, g, B sınıfı ehliyeti almak için de 18 yaşını doldurmanız gerekmektedir.
- A sınıfı için ehliyet almak isteyenler için de 20 yaş sınırını doldurması gerekmektedir.
- C, D1, d1e ehliyeti almak için ise yaş şartı 21’dir. D ve De ehliyeti alanların ise minimum yaş sınırının 24 olması gerekmektedir.
Ehliyet Alırken Beklenen Şartlar Nelerdir?
A sınıfı ehliyet almak istiyorsanız en az 2 yıllık bir A2 ehliyeti deneyiminizin olması gerekmektedir. Ayrıca A sınıfı ehliyet almayı düşünüyorsanız da 24 yaşını tam anlamadıysanız deneyim şartı otomatikman devre dışı kalmaktadır. Araba ehliyeti hangi sınıf olacağı size bağlıdır.
C1 ve D sınıfı ehliyet almayı düşünenler ise en az B sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir. B sınıfı ehliyet almayı düşünenler için ise B sınıfı ehliyetin olması zorunludur.
C sınıfı ehliyet almayı düşünenler için ise C sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir. C1E sınıfı ehliyet almayı düşünenler içinde C sınıfı ehliyeti olması gerekmektedir.
D1E sınıfı ehliyeti almak için de gerekli olan deneyim şartı D sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir. D sınıfı ehliyet almayı isteyenler için de halihazırda biri de E sınıfı ehliyeti olması gerekmektedir.
Ehliyet Almak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekmektedir?
Karayolu trafik yönetmeliğine bağlı olan ve ehliyet almayı düşünen sürücü adayları için en az ilkokul mezunu olması şartı gerekmektedir. Sürücü kursunuzu veya kayıt yaptırdığınız yer sizden bir İlkokul diploması isteyecektir.
Ehliyet alma sürecinizi tamamladıktan sonra ise ehliyet çıkarmak için başvuru kısmında yine sizden İlkokul diploması isteyeceklerdir.
Ehliyet Almak İçin İstenilen Sağlık Şartları Nelerdir?
Karayolu trafik yönetmeliğine bağlı olan tüm kursiyerlerin belirli bir sağlık şartı taşıması gerektiği söylenir. Her sürücünün belli bir sağlık şartı olması ile birlikte sürücü kursuna başlamadan önce ehliyet belgesi için başvuru işlemlerinde sağlık raporu gerekmektedir. Eğer ehliyet yenileme işlemlerinde güncel sağlık raporu belgesi getirmezseniz ehliyet yenilemeniz gerçekleşmeyecektir.
Ehliyet alırken de sağlık raporu verilen yerler ise;
- Sağlık Bakanlığı ve üniversitelere bağlı sağlık tesislerinin,
- Devlet hastaneleri,
- Eğitim ve Araştırma Hastanesi,
- Tıp fakülteleri,
- Aile sağlık merkezleri,
- Aile hekimleri,
- Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olan özel hastane özel tıp merkezleri,
- Özel muayeneler
Ehliyet İçin Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadardır?

Ehliyet alırken adli sicil kaydı gerektirmez, karayolu trafik yönetmeliğine göre ehliyet başvurularında da adli sicil belgesi en önemli istenen belgelerden biridir. Kapsamlı bilgi için Karayolları Trafik yönetmeliğinin 76. maddesinde bu kanunu açıklamaktadır. Ateşli silahlar ve bıçaklar ile ilgili bir suç işlemediği sürece ehliyet verilmektedir.