Ne kadar artık günümüz teknolojisi ile çevremizde hibrit ve elektrikli arabalar artsa bile halen fosil tüketime dayalı yakıt tüketimi aşırı şekilde devam etmektedir. Bu durum devamlı olarak çevreye zehirli atık salgıladığı için ekosistem içerisinde bir travma oluşturmaktadır. Ki bunların üzerine her gün eklenen başka problemler ile çevrede oluşan kirliliğin önüne geçilmesi oldukça zor olmaktadır.
İşte bu durum karşısında EURO 6 Emisyon standartlarını benimseyen Avrupalı devletler bu durumun bir nebzede olsa önüne geçmeye çalışmaktadır. Euro 6 standartlarında bakıldığında dizel araçlarda bulunan Nox salınımı diğer araçlara oranla yüzde 67 oranında daha az olmalıdır. Bu oranı tutturmak için çaba sarf eden firmalar çözümlerinden birini Adblue olarak görmüş görünüyor. Sıvının değilde markanın adı olan Adblue sıvısının içerisinde yüzde 35 oranında üre bulunmakta ve geri kalan kısmı ise tamamen saf sudan oluşmaktadır. Bu sıvı standartlara uyum konusunda işe yaradığından bütün dizel arabalara zorunluluk olarak gelmiş bulunmaktadır.
AdBlue Ne İşe Yaramaktadır ?
Yukarıda da kısaca bahsettiğimiz üzere bu sıvı emisyon değerlerini azaltmak üzerine tasarlanmıştır. Tamamen üre ve saf sudan oluşmakta olan bu sıvının tam olarak ne işe yaradığını çözmemiz için çalışma sistemine gelin bir bakalım.
Bildiğiniz gibi zararlı olan egzoz gazları yakıtın motorda yakılması ile elde edilmektedir. Bu zararlı olan gazlar ise direkt olarak arabadan atılmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir. Bu işlemlere sırasıyla baktığımızda ise katalitik konvertör, dizel partikül filtresi ve seçici katalitik indirgeme sisteminde (SCR) gerçekleştiğini görmekteyiz. Ne kadar bu sistemler karbon gazlarını filtreleme durumunda başarılı olsalar bile azot türevi gazlar konusunda pek bir işe yaramıyorlar. Tam olarak başarısız olan işlem Seçici katalitik indirgeme sisteminde ortaya çıktığından azot gazı olan Nox gazı bu noktaya ulaştığında üzerine sıkılan adblue sıvısı sayesinde tepkimeye giriyor ve saf azot ile su oluşturuyor. Bu şekilde çevreye zararlı olan Nox sıvısı ki asit yağmurları ile bitki örtüsünün yok olmasına etken olan bir gaz bunun salınımı en aza indirgenmektedir.
Adblue hakkında çevrede yanlış bilgilere sahip insanlarda mevcut. İşlem sürecini bilmeyen bazı insanlar bu sıvının yakıt tasarrufu sağladığı veya araç performansını arttırdığı yönünde yanlış izlenimlere sahip olabiliyorlar. Bilmeniz gereken sadece emisyon değerlerini azaltan bu madde önceleri ne kadar ticari araçlarda kullanılsa da şimdilerde binek araçlarda da uygulanmaktadır.
AdBlue Nasıl Doldurulmaktadır ?
Çevremizde ciddi oranda bu konuda bilgi eksikliği yaşayan insanlar olduğunu gördük ki bununda asıl sebebi sistemin eski bir sistem olmamasından kaynaklanmaktadır. Dizel aracınızın Adblue sıvısı azaldığı taktirde araç sizi sürekli uyarmaktadır. Belirli bir mesafe kalması itibari ile araca adblue eklemezseniz aracı bir süre sonra sürmeniz gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Çünkü bilmeniz gerekir ki AdBlue sıvısı biten bir aracı tekrar çalıştırmanız mümkün olmayacaktır. Pek bu durumda baktığımızda Adblue sıvısı nasıl konulur ona bakalım ?
AdBlue sıvısını dilediğiniz takdirde istediğiniz yerde doldurma imkanına sahipsiniz. Genellikle benzin istasyonlarında bulunmakta olan bu sıvıyı doldurmanız için aracınızı tamamen kapatmanız gerekmektedir. Diğer bir konumuz ise nereden doldurulacağı ki bu durum görsel olarak bir çok modelde bir çok farklılıklar göstermektedir o yüzden genellikle dizel yakıt koyulan yerin yanında bulunmaktadır. Ortalama olarak bakıldığında ise bir araç 1000 km başına 1 litre AdBlue sıvısına ihtiyaç duymaktadır.
AdBlue Sıvısını Saklarken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?
AdBlue sıvısı temiz ve kapalı bir kutuda güneş ışığından uzak bir şekilde muhafaza edilmelidir. Sıvıyı koyacağınız kabın yanlış bir şey ile kirlenmesi aracınızda hasara neden olabilmektedir. Bunun sonucunda ise SCR katelizörünüzün değişmesine sebebiyet verebilirsiniz. Saklanma sıcaklığı ise en iyisi -6 ile 25 dereceler arası olmalı ki raf ömrü 12 aylık bir sürece tabi. Adblue sıvısının donma noktası -11 olmakla birlikte donmasından sonra çözünmesi ile birlikte kullanılabilmektedir.