DSG Şanzıman Nedir ? Avantajları Dezavantajları Nelerdir ?

Eğer sizlerde araç alacağınız zaman otomatik bir araç bakıyorsanız aradığınız seçenekler arasında illaki önünüze DSG şanzımanlar çıkacaktır. Sizin de aklınıza bu şanzıman türünü araştırmak ve ona göre araç almak aklınıza gelecektir. İşte tamda bu ihtiyaçları gidermesi açısından sizler için açtığımız bu konu başlıkta da belirtildiği gibi DSG şanzıman nedir , avantajları ne dezavantajları nelerdir bunlardan biraz bahsetmek istiyorum sizlere.

DSG Şanzıman (Çift Kavramalı Otomatik Şanzıman) Nedir?

Modernleşen dünyamızda özellikle sıkışık trafiklere maruz kalan araç kullanıcılıları artık eski moda kalan manuel şanzımanları daha az tercih ederlerken otomatik olan şanzımanların satış oranları ise iyice artmakta olan bir ivme kazanmaktadır. Piyasada iki isme sahip olan DSG şanzımanın bir diğer ismi ise çift kavramalı otomatik şanzımandır. DSG şanzımanımız adını otomobil dünyasında sıkça duyacağınız bir şanzıman türü olmakla birlikte avantajları olduğu kadarda dezavantajları bulunmaktadır. DSG şanzımanının üreticisi dünya otomobil markalarından olan Volkswagen grubudur açılımı ise “Direct Shift Gearbox” olarak yazılır. Teknoloji tamı tamına 20 yıl öncesine kadar uzanır.

DSG Şanzımanın temel mantığında bilinen diğer dişli otomatik vites şanzımanlara oranla daha hızlı bir şekilde vites geçişi olanağı sağlamaktadır. İşte tamda bu yüzden bu şanzıman türünde araçtan daha fazla güç elde edilirken bir yandan da kontrol oranında güçlü bir artık gözlemlenmektedir. En önemli özelliklerinden biri ise vites geçiş sırasında oluşan güç kayıpları işte bu şanzımanda en aza indirilmektedir. Eğer hızlanma ve durma durumlarında hızlı bir sonuç almak istiyorsanız sizin adamınız DSG şanzıman oluyor. DSG şanzıman türünü ise daha çok otomobil devleri arasında alman firmalar kullanmaktadır bunlara örnek vermek gerekirse ; Volkswagen, Seat, Skoda, Audi, Ford, Renault (Dizel), Nissan , BMW ve Mitsubishi gibi büyük otomobil üreticileri tarafından tercih edilmektedir.

DSG Şanzımanlar Nasıl Çalışır ?

DSG şanzımanın içine baktığımızda balatalarımız çift baskı balatalardan oluşmaktadır. Kısaca vites sayılarını kümeleyerek tekli ve çiftli olarak gruplara ayırır. Adından da anlaşılacağı üzere tekli de 1 3 5 çiftlide 2 4 6. vitesler bulunmaktadır.

İlk arabayı çalıştırdığınız anda tekli baskı çalışır durumda olurken diğer çiftli baskıda çalışır duruma geçmek için hazır ol da bekliyor. Aracı kaldırdıktan sonra ikinci vitese geçtiğimizde hazır olan çiftli baskı ve balata sayesinde devreye giriyor. Basitçe anlatmak gerekirse siz hangi vitesi atarsanız atın bir diğer vites her zaman kullanılmak üzere önceden hazırlanarak vites geçişi olacağı zaman hızla devreye giriyor. Viteslerine baktığımızda 6 ve 7 vites olarak ayrılan şanzıman tork gücünün fazla kullanılması gereken araçlarda 6 standart arabalarında ise 7 vitesli olan sürümünü kullanmakta.

DSG Şanzıman Avantajları Nelerdir ?

  • Vites geçişleri oldukça sessiz ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşir. Geçiş hızı minimum 8ms hızda tamamlanmaktadır.
  • İki farklı sürüş modu olan şanzıman Sport ve Drive olarak iki ayrı mod sunmaktadır.
  • Drive modunu tercih ederseniz size sunacağı avantaj sakin kullanımda yakıt tasarrufu sağlarken bir yandan da ses gürültüsünü en aza indirmesidir.
  • Spor modunda ise gaz pedalına verilen tepki en hassas düzeye indiriliyor ve birinci vitesten ikinci vitese geçişlerde yüksek devir problemi en aza indirilmiş oluyor.
  • Düşük yakıt tüketimini destekleyen bir şanzımandır.

DSG Şanzıman Dezavantajları Nelerdir ?

  • Kalkış sırasında sarsıntılı olan vites geçişleri. Özellikle kavrama noktasında yaşanan sıkıntılar vites geçişlerinde sarsıntıyı kullanıcıya hissettirmektedir.
  • Araç kalkışından itibaren hızlıca ikinci vitese geçerken durma noktasında uzunca süre ikinci viteste bekletilmektedir bu sebep ile de ikinci vites bir süre sonra kullanılamaz hale gelmektedir.
  • Araç ile rampa çıkıyorsanız veyahut rampada bekleme yapıyorsanız tüm yükü şanzımana bindirmektedir.
  • Sabit ve yüksek hızlarda kullandığınız araç şanzımanı ısıtabilir ve bu surumda dinlendirmeniz gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir