Her sürücünün aracını kullanırken farklı tercihlere göre seçtiği jantları kullandığını biliyoruz. Ancak genel olarak baktığımızda kullanıcılar jant seçimlerini hatalı bir biçimde gerçekleştirmektedirler. Araca konfor olarak baktığımızda jantlar bu konuda bir öneme sahip. Çünkü aracınızın jantları süspansiyona direkt bir etki edeceğinden fark yaratmaktadır. Yapacağınız normal standartların daha büyük lastik ve jant seçimi süspansiyonun sertleşmesine sebep olacaktır. Bu yüzden en iyisi iyice araştırıp en uygun ölçüleri aracınıza almalısınız.
Baktığımızda bir çok jant çeşidi olmakla birlikte bunların arasından sıyrılan 2 tane ana jant çeşidi vardır. Görünümü olsun dayanaklılığı ve ucuzluğu bakımından uygun olan çelik ve alüminyum alaşımlı jantlar arasında seçim yapmak bazen zor olabilmektedir. Sebebi ise birbirine bazı alanlarda üstünlük kurmalarıdır.
Çelik Jant Nedir?
Diğer adı ile saç jant olarak bilinen çelik jant kaynaklama ve presleme mantığı ile üretilmektedir. Ne kadar kendi ülkemizde alüminyum olan jantları çelik jant olarak belirtseler de ikisinin arasındaki görünümsel farklar belirgindir. Çelik jant alüminyum janta göre daha mat ve siyah bir görünüşe sahip. Lüks olmayan binek araçlara baktığımızda standart modellerinde temel donanım olarak görmekteyiz.
Çelik Jant Avantajları Nelerdir ?
Alaşımlı jantlar ile kıyasladığımızda daha ucuza piyasada bulunmaktadır.
Sert darbeler ile karşılaştığında kırılmak yerine bükülmektedir.
Ağır yapısı sayesinde lastiğin üzerine bindireceği yük dolayısı ile kış aylarında yol tutuş performansını arttırmaktadır.
Çelik Jant Dezavantajları Nelerdir ?
Kapalı bir yapıya sahip olan çelik jant tekerlerin içinde bulunan hava akımını azaltmaktadır. Buda fren balatalarının geç soğuması ile sonuçlanır ve fren sisteminin daha erken deformasyona uğratır.
Ağır yapısı ne kadar yol tutuşunu arttırsa da yakıt tüketimini de arttırmaktadır.
Ağırlığı sebebi ile aracınızın ağırlık merkezinde oynama yapacağından süspansiyon sisteminde deformasyonlar daha erken gelişmektedir.
Özellikle standart bir görünüme sahip olmaları ne kadar görüntü olarak dezavantaj olsa da bu sıkıntı plastik kapaklar aracılığı ile kapatılmaktadır.
Alüminyum Alaşımlı Jant Nedir?
Bu jant bir çok metalin karışımından oluşmaktadır. Bunlar ise magnezyum, nikel ve alüminyum olan maddelerin karışımı ile elde edilmektedir. Özellikle performans tutkunu olan sürücülerin tercih ettiği bu jant modelidir. Baktığımızda magnezyum maddesinin maliyetinin yüksek olması sebebi ile kullanılmadığını söyleyebiliriz. Genel olarak yüzde 90 alüminyum ve yüzde 10 oranında silisyum maddesinden oluşmakta olup dışarıdan estetik ve parlak olan görünümü sayesinde tanıyabilmeniz mümkündür.
Alüminyum Alaşımlı Jantların Avantajları Nelerdir ?
Hafif olan yükü sayesinde yakıt tasarrufu sağlamaktadır.
Delikli yapısı olduğundan balataların soğumasına yardımcı olur ve fren sisteminin ömrünü uzatır.
Estetik ve alımlı bir görüntüye sahip olması önemlidir.
Yapımındaki maddelerin kolay işlenebilir olması çeşitlilik açısından fark yaratmaktadır.
Aracınızı kullanırken sizlere güzel bir sürüş kabiliyeti ile direksiyon hakimiyeti sunmaktadır.
Tubeless yani şambriyelsiz olarak nitelendireceğimiz lastiklere yapı olarak daha fazla uymaktadır.
Paslanması diğer çeliş janta göre daha zordur.
Alüminyum Alaşımlı Jantların Dezavantajları Nelerdir ?
Yapısı gereceği hafif ve alaşımlı olduğundan çelik janta oranla daha dayanıksız olmaktadır.
Daha karmaşık ve bileşenli yapısı ile yapımı uzun süreceğinden maliyeti daha fazla tutmaktadır.
Darbe ile karşılaştığında bükülmek yerine kırılmayı tercih etmektedir. Bunun sonucu olarak lastiklerde de yırtılmalar meydana gelmektedir.