Mevsimlerden özellikle yaz geldiğinde araçlarımızda motoru çalıştırdığımız kadar klimaları da çalıştırmaktayız. Tabi ki sürekli kullanılan bu sistem bir süre sonra bazı arızalara gebe olabilmektedir. Ki bu durumlar içerisinde yeterince soğutmayan klimalardan tutunda çeşitli koku salgılama durumlarına kadar ulaşmaktadır. Eğer sizlerde klimayı açtığınızda ferah bir havanın dışında kötü kokulara maruz kalıyorsanız klima bakımı yaptırmanın zamanı gelmiş demektir. Elbette baktığınızda bu durumdan çok daha kötü durumlarla karşılaşabilirsiniz ki bazı klimalar dışarıdan almış oldukları havayı her hangi bir soğutma yapmadan sizlere ulaştırmaktadır. Bu durumda bilmeniz gereken genelde bu duruma klima gazının yetersizliği sebep olmaktadır. Ama bu durumlarla karşılaştığınızda endişeye mahal vermeyin bunların çözümleri bulunmaktadır.
Arabaya Klima Gazı Nasıl Doldurulmaktadır ?
Eğer sizlerin de araçlarındaki klima yeterli soğukluk seviyesine ulaşamıyorsa yapmanız gereken yegane şey aracınıza klima gaz dolumu yaptırtmak olmalıdır. Elbette bunu işinin ehli ustalara yaptırmakla birlikte kendinizde bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz ancak oldukça tehlikeli bir işlem olması nedeni ile önerilmemektedir. Çünkü bu işin ustası olan yerlerde çeşitli araç ve gereçler ile sizlerin tek başınıza gerçekleştiremeyeceğiniz bir kaç işlevi yapabilmektedirler. Ki bunlara örnek verecek olursak klima gazının bulunduğu haznede herhangi bir gaz kalmayacak şekilde boşaltma işlemi , kaçak kontrolü, yağ basınç testi gibi işlemleri gerçekleştirebilmektedirler.
Aracınıza yaptıracağınız klima gazı dolum işlemi aracın kaputunun altında bulunan hava filtresinin arkasında bulunan klima gazı bağlantı noktaları sayesinde gerçekleştirilebilmektedir. Bağlantı noktalarına gaz dolum makinası bağlanması ile aracın modeli girilerek işlem gerçekleştirilmektedir. Ancak bu işlemi güvenilir bir yerde yaptırdığınızdan emin olmalısınız.
Toplam süresi yaklaşık olarak 30 dakika süren işlemin ardından klimanızı kontrol etmenizle birlikte yola devam edebilirsiniz. Tabi ki sadece klima gazı dolumu işlemi yanı sıra diğer klima bakımlarını da yaptırabilirsiniz.
Aracınızın Klima Bakımı Nasıl Yapılmaktadır ?
Aracınızda karşılaşabileceğiniz klima ile ilgili problemler tabi ki her zaman gaz dolumu ile çözülememektedir. Ancak sizin klimanızın tek problemi kötü koku ise bunu klimanıza bakım yaparak çözebilirsiniz. Ki bu bakım türünü kendi imkanlarınız ile gerçekleştirmeniz mümkün.
Klima bakımına baktığımızda ilk olarak gerçekleşmesi gereken noktanın polen filtresinde değişim olduğunu görüyoruz. Polen filtresi sayesinde içeri alınan havanın belirli polenlerden ve partiküllerden arınmış olması sağlanmaktadır. Ancak belirli bir kullanım ömrü olması ile birlikte zamanla görevini eskisi kadar yerine getirememektedir. Bu yüzden polen filtrenizi yenisi ile değiştirmeniz gerekmektedir. Ancak bu değişim sırasında yeni filtrenizin karbonlu olmasına önem göstermelisiniz ki filtreye yapışan bakterilere karbon yapışıyor ve yok ediyor. Çoğu araçta torpidonun arkasında bulunan bu filtre genellikle 10 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekmektedir.
Bilmeniz gereken bir diğer nokta ise havalandırma delikleri ile alakalı ki genellikle gelen bu kötü kokular burada bakterilerin birikmesi sonucu gerçekleşmektedir. Biliyoruz ki bakterilerin en uygun üreme koşulları sıcak ve nemli ortamlardaki havalandırma delikleri bunun için mükemmel yerler. Bu sorunun nasıl çözeceğiniz konusunda fikriniz yoksa bilmeniz gereken şey bu sorunu klima temizleme spreyi ile çözmeniz mümkündür. Bu spreyi havalandırma deliklerine sıkmanız ile birlikte kötü hava gibi problemlerden kurtulabilirsiniz.
Ancak bu spreyi bakteri öldürmede kullanırken bazı durumlara dikkat etmenizde fayda var.
- Aracınızın klimasını sprey ile temizleme işleminden önce yüksek modda çalıştırın ve ısınmasını sağlayın. 5 dakikalık bu işlem sonrası spreyin etki gücünü arttıracaksınız.
- Spreyi hava deliklerine uygulayamadan hemen önce klimanızı açıp kapatmanız gerekiyor.
- Sprey işlemini uygulamanız ile birlikte klimayı kalorifer modunda açın ve düşük modda çalıştırınız.
- En son olarak bu işlemlerden sonra hava kanallarını 30 dakika dinlendirin ve işlem son bulsun.