Arabası olan veya almaya niyeti olan herkesin bilmesi gereken konulardan birisi antifriz nedir ? ne işe yarar ? Sonuç olarak bu soruların cevapları oldukça basittir. Eğer sizlerde su soğutmalı bir içten yanmalı motora sahip bir araç kullanıyorsanız radyatöre sahipsinizdir. İçerisinde soğutma için sıvı bulunur ve antifriz ise bu sıvının donma ve kaynama derecelerini değiştiren bir katkı maddesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu şekilde çok soğuk havalarda sıvının donmasının önüne geçmektedir. Önceki sistemlerde bir çok antifriz kullanıla gelse bile şu yıllarda etilen glikol maddesi kullanılmaktadır. Bazılarınızın saf su kullandığınızı biliyoruz ancak bilmelisiniz ki antifriz soğutucu sistem içerisinde bulunan metal parçaların paslanmasını ve aşınmasını önlemektedir. Bu sebeple suyla karıştırılan alkollü antifrizler kullanılmaktadır.
Antifriz Ne Zaman Kullanılmalıdır ?
Halk içinde bilinen yanlışlardan biriside antifriz maddesinin sadece kışın kullanılıp motorun soğutucusundaki suyun donmasını önlemektedir. Ancak bu yanlış bir düşünce olup bilinmelidir ki araç soğutma suyunun donma noktasını değiştirdiği gibi kaynama sıcaklığını da değiştirmektedir. Bununla birlikte yazın yaşayacak olduğunuz hararet gibi durumlar yüzünden antifriz maddesini 4 mevsimde kullanmanızı öneriyoruz.
Antifriz Kullanmak Zorunda Mıyım ?
Bilmelisiniz ki antifriz kullanımı nerden baksanız araba tarihinin başlangıcına kadar dayanan eski bir tarihe dayanıyor desek yalan atmış olmayız. Bildiğiniz gibi bir çok madde olsa da su en ucuz antifriz kaynaklarından biri olarak görülmektedir. Ancak suyun belirli zararları da beraberinde getireceğiniz unutmamalıyız. Sadece suyu yeterli gören araba kullanıcılarının pas ve korozyon tehlikesi ile karşı karşıya kalması oldukça olası. Sonuç olarak radyatör içerisindeki parçalarında işlevlerini yitirerek metal parçaların paslanması ile birlikte motorun zarar görmesi ile sonuçlanmaktadır.
Unutmayın ki seçeceğiniz antifrizlerin içerisinde pas ve korozyon maddelerini içeren katkı maddeleri olmalıdır.
Normalde renksiz olan antifriz maddesi daha sonra oluşabilecek sızma gibi durumlarda kendini belli etsin diye renk eklenmiştir. Piyasada seçim yaparken farklı renkleri olsa da seçiminizi renklere göre değil antifriz türüne göre yapmalısınız.
Antifriz Türleri Nelerdir ?
Piyasada genel olarak 3 tür antifriz bulunmaktadır.
İnorganik Antifriz: Renk olarak baktığımızda parlak ve açık bir yeşil renk içermektedir. İçeriğinde fosfat ve silikat bulunuyor ki bunlarda piyasada demir ve alüminyum koruyucular olarak bilinmektedir. Piyasadaki eski arabalarda görebileceğiniz bu tür genelde 40 ile 50 bin km kullanım ömrüne sahiptir.
Organik Antifriz: 3 adet renk seçeneği bulunan bu antifriz yeşil, turuncu ve pembe renkleri ile öne çıkmaktadır. Kullanılabilirliğine baktığımızda ömrünün 200.000 km kadar uzandığını görmekteyiz. Ancak inorganik türüne göre fosfat ve silikat içermemesi sebebi ile demir ve alüminyum koruyuculuğu için pek etkili olduğu söylenemez.
Nitritli Organik Antifriz: Rengi kırmızı renk olan bu antifriz organik asitlere eklenen nitrit veya molidden maddesinin eklenmesi ile ortaya çıkmaktadır. Kullanılabilirlik olarak baktığımızda ise 1 milyon km civarında bir ömrü olduğunu söyleyebiliriz. Tabi ki bu özelliği sebebi ile diğerlerine göre maliyeti çok olsa da iş makinaları ve uzun yol araçlarında kullanılmaktadır.
Unutmayın ki piyasada başka bir çok antifriz türü bulunmaktadır.
Aracıma Nasıl Antifriz Koyarım ?
Bir süre sonra ömrü dolan antifrizin değiştirilmesi gerekmekte. Eğer sizde aracınızın antifrizini kendiniz değiştirecekseniz bazı konulara dikkat etmelisiniz. İlk olarak değişim yapacağınız zaman radyatör içerisindeki sıvının ve motorun soğumasını beklemelisiniz. Aksi taktirde emin olun fışkıracak olan zehirli soğutma suyuna temas etmeniz söz konusu. Radyatörünüzün içerisinde bulunan bu zehirli sıvıyı tek kullanımlık bir kaba boşaltmalısınız. Ki bu işlemi tahliye borusundan gerçekleştirin ve işlemden sonra sıkıca kapatınız. Üst kısımdaki boru aracılığı ile antifriz ekleyebilirsiniz. Daha sonra koyduğunuz antifriz yeterli kalmadıysa üstüne su ekleyin ve aracınızı çalıştırın ki içerisine gerekli olan soğutma sıvısını alsın ardından eksilen sıvı kadar yerine ekleme yapınız.