Başlıktan da anlaşılacağı üzere stepne diğer adı ile namı değer yedek lastik nedir ne değildir özellikleri nedir çeşitleri vs. gibi özelliklere bu yazımızda değineceğiz. Stepne lastik genellikle otomobil türevi araçlarda bagajın altında bulunmaktadır.
Bildiğiniz gibi sürekli yere temas eden parça olan lastikler her türlü hasara karşı açık kalıyorlar. Yolda karşılaşacağınız bir delici madde lastiğinize zarar verebilir. Belki de bu yazımıza sizde stepnenin özelliklerini ve çeşitlerini araştırırken uğradınız.
Stepne lastikler diğer lastiklere oranla oldukça dayanıksızdırlar. Genel olarak diğer lastikler gibi bir çok duvardan değil de tek duvardan oluşurlar. Bu yüzdende diğer lastikler gibi darbeye karşı dayanıklıkları yoktur.
Stepne (Yedek) Lastikler 5 Türe Ayrılırlar
- Boyutsal olarak aracınıza uyan stepneler
- Boyutsal olarak aracınıza uymayan stepneler
- Boyutsal olarak aracınıza tam uyan geçici stepneler
- Kompakt geçici stepneler
- Katlanabilir geçici stepneler
Şimdi gelin bunları birer başlık altında inceleyelim.
Boyutsal Olarak Aracınıza Uyan Lastikler
Bu stepne türünde alanınızı daraltmanız gerekecektir. Ancak bu tür lastikleri her zaman lastik rotasyonuna ekleyebilirsiniz. Diğer bir güzelliği bu stepne türünü taktırdıktan sonra yeni bir lastik için tamirciye gitmenize gerek kalmamasıdır. Aracınızın estetiğini korumak için birebirdir.
Boyutsal Olarak Aracınıza Uymayan Lastikler
Eğer bu tarz bir stepneyi tercih ediyorsanız şimdiden uyaralım alansal olarak bir takım problemler yaşamanız söz konusu. Diğer geçici lastiklere oranla daha uzun süre kullanabilirsiniz. Uzun vadede size hızlanma ve frenleme durumunda sıkıntı çıkartacağından güvenlik olarak tavsiye etmiyoruz. Muayene sırasında da problem çıkaracağından emin olabilirsiniz.
Boyutsal Olarak Aracınıza Tam Uyan Geçici Lastikler
Bu lastiklerde derinlik oldukça kısa olmakla birlikte ebatları sizin lastiklerinizle uyumlu ancak geçici çözüm için kullandığınız bir lastik olmalıdır. Normal lastiklere oranla hafif olduğundan ekstra bir yük değildir. Boyutu uyumlu olacağından aracın hızlanma ve frenleme sistemlerinde pek bir sıkıntı çıkartmazlar.
Kompakt Geçici Lastikler
Bu lastiklerde ise boyut normal lastiklere göre ufak ve hafif olacağından aracınızın hızlanma frenleme hatta hız gösterge panelinde dahi bozulmalara yol açabilmektedir. Az yer kaplarlar, ekstra yük barındırmazlar, kısa sırt derinliğine sahiptirler ve 60psi hava basıncına kadar şişirmeniz gerekebilir. Kullanma amacınız en kısa sürede bir tamirciye gitmek için olmalıdır.
Katlanabilir Geçici Lastikler
En fazla alan tasarrufu sağlamak isterseniz sizi kurtaracak olan lastik türüdür. Havası alınabilmekte olup aynı zamanda katlanır bir lastiktir. Ancak ne kadar avantaj sağlasa da sizlere acil durumlarda pek yararı olmayacaktır çünkü pompa veyahut lastik şişirme tüpü gerektirmektedir.
Dikkat etmeniz gerekenler ;
- Tam ebat lastikler hariç kullanmanız oldukça risk barındırmaktadır.
- Mutlaka takarken havasına bakın , kontrol ederek herhangi bir deformasyon olmadığından emin olun.
- Diğer lastik türlerini kullanıyorsanız hızlanma ve frenleme yapmaktan kaçınmalısınız.
- Mümkünse sadece tamirhaneye giderken kullanmanız gerekir.